Koronan tuomia uutuuksia tunnistautumis- ja turvallisuusratkaisuihin, osa 2

09 lokakuun, 2020

Maailmalla koko vuoden vaikuttaneen Covid-19-viruksen myötä markkinoille on tuotu erilaisia ratkaisuja, joilla pyritän ennaltaehkäisemään viruksen leviäminen tai havainnoimaan sairastuneet ihmiset. Olemme saaneet useita yhteydenottoja viimeisen puolen vuoden aikana eri toimijoilta ja olemme tutustuneet erilaisiin ratkaisuihin. Nämä ratkaisut täydentävät jo aiemmin esiteltyjä vaihtoehtoja.

Lämpökamerat

Itse ihmisen lämmön mittaaminen kameralla ei ole uutta – sitä tehtiin jo 80–90-luvuilla ainakin opiskelijalaboratorioissa. Henkilöiden kuumeen mittaukseen on käytetty kameroita viimeisen 10 vuoden aikana ainakin ebolan yhteydessä eri lentokentillä. Esimerkiksi Afrikan maissa lämpökameraa hyödynnetään maahan saapuvien ebolatesteissä.

Esimerkiksi Suomessa hyvin jalansijaa saaneen HikVisionin kameroissa lämmönmittausominaisuus saadaan yhdistettyä valvontakameraan. Samanlaisia ratkaisuja löytyy useammalta toimijalta, ja eri toimittajien teknisten toteutusten välillä voi olla suuriakin laadullisia eroja. Kun käytetään kasvojentunnistusta, on hyvä huomioida GDPR:n asettamat vaatimukset. Jos henkilöä ei tarvitse tunnistaa, vaan ainoastaan henkilön lämpötila halutaan mitata, tulee ratkaisusta kevyempi.

Vaihtoehtoinen ratkaisu löytyy esimerkiksi Camelta Özakilta, Dahualta tai ZKTecolta. Thermoscanner voi toimia itsenäisesti tai integroituna kulun- tai kameravalvontajärjestelmään. Ratkaisua voidaan käyttää anonyymisti kulunvalvonnan rinnalla siten, että laite tarkistaa henkilön kuumeen, mutta tietoa ei liitetä itse henkilöön.

Kosketusvapaa saapuminen

Turvaportteja on muutettu moottoroiduiksi, jolloin kulkija ei joudu kulunvalvonnan luetuksen jälkeen koskemaan itse porttiin. Näin pakolliset kosketukset eri pinnoille vähenevät. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi moottoroidulla siipiportilla tai sylinterisululla.

Kosketusvapaa poistuminen

Jos kulunvalvonta yhdistettynä oviautomatiikkaan mahdollistaa kosketusvapaan kulun ovista sisään, niin ulospäin on mahdollista saavuttaa sama käyttämällä IR-teknologiaan perustuvia poistumispainikkeita. Nämä eivät ole yhtä kalliita kuin hipaisukoskettimet, mutta toki kalliimpia kuin perinteiset poistumispainikkeet. Esimerkiksi Serilinelta löytyy painikkeita, joiden lukuetäisyyttä voidaan säätää sopivaksi. Monet painikkeet ovat joko saman näköisiä kuin perinteiset painikkeet, osa jopa tyylikkäämpiä. Yhdistettynä oviautomaatioon IR-poistumispainike on kustannustehokas ratkaisu, joka vähentää kosketuspintojen määrää kulkiessa.

Turvavälien seuraaminen

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on painotettu 1–2 metrin turvavälien pitämistä. Työpaikoilla ja muissa tiloissa voidaan haluta seurata ihmisten välisiä etäisyyksiä tai ihmismääriä tiloissa. Tähän tarpeeseen on varmasti useitakin lähestymistapoja, joista olemme tutustuneet BLE- ja kamerapohjaiseen seurantaan/tarkkailuun. HID globalin Bluvision BLE-majakoilla ja vastaanottimilla voidaan muodostaa järjestelmä, joka tuottaa sekä tapahtumatietoa seurantaan sekä mahdollistaa varoituksen/hälytyksen antamisen kollegoille/työntekijöille, jos he ovat olleet liian lähellä toisiaan. Järjestelmässä käytetään henkilöiden tunnistamiseen joko BLE-kortteja tai -tunnisteita. Järjestelmä on suljettu eikä tietoa siirry ulkopuolisille tahoille. Bluvisionin tuottama tieto voidaan linkittää avoimen API:n kautta muihin järjestelmiin.

Toinen mielenkiintoinen uutuus on kreikkalainen Zenus-kameraseuranta, jossa henkilöiden määrää ja etäisyyksiä tiloissa voidaan seurata anonyymisti. Zenuksessa käytetään heidän omia kameroitaan, jotka siirtävät pilveen ainoastaan tilastotietoa. Henkilöiden kasvokuvia ei siis tallenneta. Etäisyyksien ja ihmismäärien lisäksi järjestelmästä voidaan viedä tietoa toisiin järjestelmiin avoimen API:n kautta.

Molemmissa ratkaisuissa voidaan tuottaa Real Time Location System RTLS -pohjaista läsnäolotietoa, jonka perusteella voidaan seurata tilojen käyttöasteita ja ihmismääriä.

Oikean ratkaisun löytäminen

On mahdotonta valita yksiselitteinen oikea tapa, jolla kulkeminen ja korona-ajan turvallisuus yhdistetään, sillä tarpeita ja tiloja on niin monenlaisia. Tarpeista ja toiveista riippuen voimme kuitenkin auttaa oikean ratkaisun löytämisessä! Ratkaisuja voidaan myös yhdistää, jotta tilaan saadaan toteutettua mahdollisimman turvallinen kulkeminen. Esimerkiksi kaikkia näitä tekniikoita voidaan helposti yhdistää ja näin luoda monella tasolla pandemia-ajan haasteisiin vastaava kulku. Autamme mielellämme löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivimmat ratkaisut.

Lue myös Koronan tuomia uutuuksia tunnistautumis- ja turvallisuusratkaisuihin, osa 1!